HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Kérdezzünk Varga Mihálytól!

2013.08.14. 13:01 Steve123

1. Miniszter úr, a kormány célja, hogy az adók inkább a fogyasztást terheljék, mint a fizetéseket. Nem esünk át a ló túlsó oldalára? Már most is sokan külföldi oldalakról rendelnek fényképezőt, mobiltelefont, mert ott alacsonyabb az áfa. A hírek szerint a világrekorder 27%-os magyar áfát még 30-35%-os luxus áfával is kiegészítenék bizonyos termékeknél. Fogja ez növelni az adóbevételeket vagy az emberek inkább Ausztriában veszik majd meg a jegygyűrűket?

2. Miniszter úr, könnyebb vagy nehezebb dolga van, mint Matolcsy Győrgynek? Matolcsy sokszor hivatkozott arra, hogy 8 év szocialista kormányzás után fájdalmas a kiigazítás. Sokan nem örültek, a magánnyugdíj rendszer megszüntetésének és a sorozatban érkező Matolcsy csomagoknak. Ön Matolcsytól vette át az NGM irányítását, mennyivel könnyebb a helyzete?

3. Tisztelt miniszter úr, Orbán Viktor elképzelése a söralátét méretű adóbevallásról sok embernek tetszett. Mikor jutunk el idáig? Pont az ellenkezőjét látjuk, hogy a kormány porlasztja az adókat, egy nagy adó helyett inkább van most három kicsi. Közmű adó, telefon adó, tranzakciós adó, biztosítás adó, ... Mikor lépünk az egyszerűsítés irányába? 

4. Miniszter úr, megjelent az összes bank díjjegyzéke a legújabb tranzakciós adó emelés utánra vonatkozóan. Még mindig fenntartaj, hogy ezeket az adókat nem hárítják át az ügyfelekre?

5. Miniszter úr, a TBSZ-en az osztalék adómentes, de a NYESZ-en nem. Miért van ez? A részvényre nem kell adót fizetni, de a részvény alapú befektetési jegyre igen. Miért

6. Miniszter úr, egy konzervatív párt általában a kisebb államban hisz, ahol kevesebbet kell adózni, az emberek maguk dönthetik el, hogyan költsék el a pénzüket, viszont kevesebb az állami szolgáltatás és kiadás? Ön mit gondol a magyar újraelosztás szintjéről?

7. Miniszter úr, az előző kérdéshez kapcsolódik, hogy vajon az állam feladata-e a devízahitelesek megmentése? Már önök is beszéltek arról, hogy a forinthitelesek se járhatnak rosszabbúl. Akik egyáltalán nem mertek hitelt felvenni őr rosszul járhatnak? Vagy most az ő adójukból is mentik a deviza hiteleseket? Átvállalták az önkormányzatok adósságát, mentik a devizahiteleseket, segítik a MÁV-ot, de nemet mondtak a Gyulai húskombinátnak. Mi alapján döntik el, hogy valakit megsegíti-e az állam? 

8. Miniszter úr, külföldről sokat támadnak minket a jogbiztonság hiánya miatt. A kormány bármilyen törvényt meghozhat és van is bátorsága meghozni őket, lásd rezsicsökkentés. Ezek után joggal félnek a külföldi vállalkozók, hogyha sikeresek, akkor majd nekik is kitalálnak egy különadót. Mit üzen ezeknek a külföldi vállalkozóknak?

9. Miniszter úr, Európában két irányvonal létezik a válság kezelésére. Az egyik azt mondja, hogy megszorítások nélkül is ki lehet nőni az adóságot, a másik pénzügyi fegyelmet, a szigorú költségvetést hangsúlyozza. Megvan, meglesz-e az első úthoz szükséges 3-5% GDP bővűlés vagy a második lehetőség egyensúlyi költségvetése (0% hiányos)?

10. Miniszter úr. Milyen lépéseket terveznek a feketegazdaság visszaszorítása érdekében? Egy vállakozó nemrég nyilatkozta, hogy semmit sem ér a pénztárgépek bekötése, amíg nincs kamera a boltban, azt üti be, amit csak akar. Mindenkinek van ismerőse, rokona, akit nem jelentenek be vagy csak minimálbéren, esetleg négy órában, a többi zsebbe megy. A vállakozók között általános az a vélekedés, hogyha mindent tisztességesen csinálnak, akkor hatalmas versenyhátrányba kerülnek. Mikor erősíti meg az állam NAV-t jelentősen?

11. Miniszter úr, a rezsicsökkentés, hogyan indokolható közgazdaságilag? Két fél szerződésébe miért szól bele az állam? Ha az áram árát központilag határozzák meg, akkor kenyeret miért nem? Egy támogatási rendszer nem lett volna alternatíva?

12. Tisztelt miniszter úr! Sokan megkérdőjelezik az állam aktív gazdasági szerepvállalását, például MOL részvények vásárlása, de az állam szabályozó szerepével általban egyet értenek. Számíthatunk-e hatékonyabb, aktívabb szabályozásra? Például előírhatnák a telefon és banki szolgáltatóknak, hogy legyen sztenderd, egységes csomaguk, amiket így könnyedén össze lehet hasonlítani csak ár alapján. Kötelezhetnék a bankokat arra is, hogy befektetési jegyek alapján jól láthatóan hírdessék a TER (teljes költség) mutatót. Stb.

13. Miniszter úr, sok választópolgár örülne, ha egy állami felügyelet ellenőrizné a különböző szerződéseket, számlakivonatokat, hogy azok érthetőek-e vagy nem. A legtöbb ember meg sem próbál megérteni egy éves elszámolást, egy önkormányzati értesítést vagy egy tv előfizetési szerződést. Tele vannak kisbetűkkel, csillagokkal, hivatkozásokkal ilyen-olyan törvényekre, általános szerződési feltételekre, stb. Az is hasznos lenne, ha egy kimutatást excel táblázatban, képletekkel is megkapnánk. Akkor ott van feketén-fehéren, hogyan számolnak. Várható-e lépés ez ügyben?

+1 Miniszter úr, mikor lesz lehetőségem arra, hogy naprakészen lássam az eddig nyugdíjba fizetett járulékot és a jogosultsági időt? 

28 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr665460338

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.15. 10:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vkaresz6 2013.08.15. 00:05:35

Csak a 7. pontal van bajom. Én inkább azt érzem ebből hogy magának az országnak a teljes adósságát megpróbálják átstruktúrálni devizából forintba.Ha ezt nagy hatékonysággal végre tudták hajtani (akár nagyobb kamatért cserébe is) akkor elinflálhatják az államadósság jó részét amit most nem tehetnek meg mert a fél ország beledöglene. Ez nem egy erre a ciklusra szóló terv. Ezt a tervet szívből nem tudnám elvetni de ehhez valóban a devizakitettség minimumra szorítása kell.

És had legyek egy kicsit off topic és reagáljak arra a cikkre (amit úgyis sokan mások is megtesznek majd) ami nem rég jelent meg az indexen miszerint egy bizonyos blogot mszp-s politikusok utasítgatnak:

Aki ezen komolyan meglepődött az semmivel sem elvakultabb szoci mint a fidesz szavazók egy bizonyos rétege...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.08.15. 01:59:38

Söralátét... Érdemlegesen egyszerűbb adózás itt jó ideig nem lesz még. Hiszen ha csinálunk egy "bevétel ennyi, adó ennyi, marad emennyi" rendszert, akkor mindjárt előbújnak az alkudozók, hogy nekik miért kell ugyanannyit fizetni, mint a ...-nak, hiszen ők már hozzátettek a közterhekhez a benzinárban, villanyszámlában, uzsonnapénzben satöbbi. Rendben, jön a törvény a nekik kiötölt kedvezményről, ami elméletileg kiegyenlítené a gyakorlati eltéréseket. Máris jön a következő csoport, hogy nekik miért kell ugyanannyit satöbbi. Lesz százféle kedvezmény, levonás, összevonás, ugyanannyi rovat a bevallási íven, ugyanannyi befizetési, átutalási számlaszám, főkönyvi szám, űrlap, és akkor még csak az elején járunk. Egyszerű adórendszer csak akár egyenlőtlen teherviselésre is hajlandó embereknek lenne kitalálható, aminek nem kedvez, hogy a teherviselő képesség egyre fogy. Szerintem inkább legyen az adórendszer túlbonyolítva, csak legyen miből levonni, ez lenne a fontosabb.

Fazakas László 2013.08.15. 07:24:34

Söralátét nagyságú adóbevallás. Már eleve álom!
De visszakérdeznék az ilyenkor ezeken a témákon csámcsogó baloldali komcsirajongóknak:
Nos - hányan is nyitottak Bécsben cukrászdát? Csak úgy - statisztikailag?

OkoskaTo:rp 2013.08.15. 07:51:47

3: Én már tavaly is söralátét méretű szja bevallást küldtem be. Igaz, ehhez le kellett kicsinyítenem a PDF-be nyomtatott változatot. :P

+1: A Nyufig arra van beállva, hogy az 55 éves korosztály adatait kezdje el összevadászni és gépre vinni. Ha ezen kívül akarsz lekérni bármit, számíts pár hónapos csúszásra. És biztos lehetsz benne, hogy még az olyan alapvető, államon belüli információkat is tőled fogják bekérni, mint hogy egyetemre jártál néhány évig.
Azért nem látom teljesen reménytelennek az ügyet, mert valamikor a földhivatalokban is sikerült rendet rakni, és feldolgozni a több éves ügyhátralékot.
Igaz, Viktorék már a manyup-lenyúlásnál beígérték az egyéni nyugdíjszámlákat; ettől még fényévekre vagyunk.

Fazakas László 2013.08.15. 07:57:10

@Kettes:
Az valahogy nem igazán cukrászda!
Persze számlát nyitni - azt az EU-ban bárhol lehet, mert a mindenféle tranzakciós adók alól csak ezzel az apró trükkel lehet kibújni.
Az osztrák (de a többi határon kivüli egyéb más bank is) simán elhajtja ezeket a sovány malac f_szára ...

elwood 2013.08.15. 08:41:44

@Fazakas László: ki ígért olyat, hogy mindenki cukrászdát fog nyitni bécsben ?

tttthhh (törölt) 2013.08.15. 09:02:58

@Fazakas László: mit ėrtesz baloldali komcsirajongó alatt? azokat a baloldaliakat, akik a fideszért rajonganak? ugyanis náluk komcsibb párt nincs felénk mostanában.
"témákon csámcsogás": a csámcsgás szót elég pejoratívnak érzem, ezért érthetetlen számomra, hogy miért ezt használtad. ezek nem vádak, csak egyszerű kérdések egy tudatos állampolgár részéről. te talán nem szoktál kérdezni?
általában az érzi vádaknak, támadásnak, szembesítének stb. az ilyesmit, aki nem tud elfogadható választ adni.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.08.15. 09:10:28

@Fazakas László: Szlovákiába kivitt cégünk játszik vagy kizárólag Bécs?

tttthhh (törölt) 2013.08.15. 09:14:46

@Fazakas László: ne fáradj, senki nem hiszi el hogy van még ember, aki magától olyan hülye, hogy védi ezeket. te se vagy hülye, biztos fizetést kapsz

erol 2013.08.15. 09:49:38

@Fazakas László: És hányan nyitottak Szófiában cipőboltot? Csak úgy - statisztikailag?

Steve123 2013.08.15. 10:42:00

@vkaresz6: "akkor elinflálhatják az államadósság jó részét"

Elinflálni csak akkor lehet adósságot, ha a piaci szereplők azt hiszik, hogy nem lesz elinflálás. Ha számítanak az inflációra, akkor a kamatok az infláció mértékével nőnek, mert a befektetőket a reál kamat érdekli.

Steve123 2013.08.15. 10:45:20

@Androsz: "Szerintem inkább legyen az adórendszer túlbonyolítva, csak legyen miből levonni, ez lenne a fontosabb."

Az adóbeszedésnek igen nagy a költsége. Minden önkormányzat tart fel erre embert. Emlékszem a luxus adóra (50 millió feletti ingatlanokra vetették ki). Veszprém megyében 2-3 ilyen volt. A túl egyszerű adórendszer se jó, de már régen átestünk a ló túloldalára.

Steve123 2013.08.15. 10:51:13

@OkoskaTo:rp: "em látom teljesen reménytelennek az ügyet, mert valamikor a földhivatalokban is sikerült rendet rakni"

A nyugdíj rendszer azért nehezebb, mert ha van nyilvántartás, akkor valaki höbörgni fog. Vagy az, aki sokat fizetett be, de mégse gyűlik rendesen a pénz, mert a szociálisan rászorultakat is kell nyugdíj, vagy az akinek nem gyűlik a pénz, mert minimálbéren volt bejelentve (ha be volt) és csak nagyon kicsi összeget lát.

Szamiz67 2013.08.15. 10:53:05

@Fazakas László: Szombaton fog Dániába költözni egy bázis Fidesz-es szavazó orvos barátom, ahová megy ott már kint van 3 másik szintén Fidesz szimpatizáns orvos, mondhatni (ha nem is volt ennyire tudatos) megvárták Orbánt, aztán amikor eltelt 1-2 év, akkor köszönték szépen, de egyelőre nem kérnek többet Mo.-ból.
Ha gondolod jöhetsz velem búcsúzkodni.

Elijah_Baley 2013.08.15. 11:38:14

onlány elküldöm az apehnak az eccerűsített bevallási kérelmet, elküldik kitöltve, ha nincs kifogásolnivalóm rajta vissza se kell küldeni.
ennél biztos lehet eccerűbb is, de a hazai viszonyok közt sztem egész pofás.

Szamiz67 2013.08.15. 11:42:35

@közmunkás bérkommentelő: Nem a vállalkozások, különösen a mikró-, kisvállalkozások ezerfelé adózásának egyszerűsítéséről szólt ez a söralátét sztori?

Steve123 2013.08.15. 11:53:44

@közmunkás bérkommentelő: "onlány elküldöm az apehnak az eccerűsített bevallási kérelmet, elküldik kitöltve"

A gond az, hogy a te felelőséged, ha az apeh rosszul tölt ki valamit. Ez így nem nagy segítség. Ha pedig megkérdezed, hogy egy külföldi jövedelem után hogyan kell adózni, akkor 2 ügyintéző kétfélét mondott. A program helpjéből pedig reménytelen megérteni bármilyen picit is bonyolultabb dolgot.

Szamiz67 2013.08.15. 12:04:05

@Steve123:
Jelenleg kettős rendszer működik, holnap megyek a Kresz Géza utcába az alábbi 5 perces ügyben.

1.Nem vettem át egy NAV levelet illeték ügyben.
2.Levél visszament, majd kaptam erről értesítést roppant korszerű e közigazgatás módon az Ügyflkapu rendszerben.
3.Mivel az értesítés csak arról szólt, hogy nem vettem át, de semmi érdemleges a levél tartalmáról, pláne nem, hogy esetleg online felöltötték volna oda a NAV levelet, ezért személyes, sorba állós 2 órás ügyintézés a Kresz Géza utcában, ahol az ügyintéző se tudta megnézni a nekem szóló NAV levelet!
4. Levelet kellett papíron (!!!) írnom a NAV-nak, hogy nem kaptam/vettem át/meg a levelüket, kérem küldjék ki újra.
5. De, mivel feltehetően határidős ügy, ezért egy egy külön levelet holnap Kresz Gézába is be kell vinnem.

2013 Magyarország , korszerű ügyintézés, 8 munkaóra egy sima levél kapcsán.

Steve123 2013.08.15. 12:44:07

@Szamiz67: "013 Magyarország , korszerű ügyintézés, 8 munkaóra egy sima levél kapcsán"

Nekem az a kedvencem, hogy az ügyfélkapu nem kiküldi a levelet a címemre, hanem csak egy emailt kapok, hogy emailem jött az ügyfélkapun. :)

Elijah_Baley 2013.08.15. 13:25:41

@Steve123: ez igaz, de legalább olyan hibák vannak benne, h még én is észreveszem, pedig marhára nem ez a szakmám...
@Szamiz67: nemtom, ém simán magamra vettem, mert amikor korábban kiküldték az ötvenoldalas leporellót "neszeparaszt, tanujj új szakmát, de ne rontsd el" aszittem sírógörcsöt kapok

Fazakas László 2013.08.15. 14:16:40

@elwood:
Hogyhogy ki igért olyat?
Hát a vörös csűrhe nem azzal kampányolt még a dadogós (és Erdélyben "cserepedett") D-209/medgyessy idejében az EU-ba töténő belépésünk népszavazása hajnalán, hogy hűűű - majd milyen jó lesz nekünk?
Tényleg jó lett!
Csak teljesen másféle értelemben - ahogyan a Torgyán doki előre megmondta: "Elmentek a tankok, megjöttek a bankok" ....
Szó ami szó, a tankokkal sosem volt ennyi baj!

Fazakas László 2013.08.15. 14:20:23

@tttthhh:
Bár kapnék. Akkor minden bizonnyal mszp-s hazaáruló lennék és bőszen, tele pofával szidnám a zorbánt ..

Fazakas László 2013.08.15. 14:22:39

@erol:
megyó akkoriban csak egyedül Bécset és csak a cukrászdákat emlegette. Miközben idehaza a Rákóczi úton a Hauer is haldoklik.
De sok hülye bevette - persze a gaz fidesz mindig csak bántotta a D-209-est, ámde hűű milyen szép nyakkendői voltak ...

Fazakas László 2013.08.15. 14:33:37

@Szamiz67:
Ez a tipikusan magyarországi ügyintézés.
Én is kaptam egy elég vaskos ajánlott levelet még júliusban a Budapest Főváros Kormányhivatalától, amit másnap átvettem a postán.
Most meg jött tőlük a múlt héten egy másik levél, melyben arról értesítik becses személyemet, hogy azt a levelet én /a Posta szerint/ a többszöri értesítésükre se vettem át,
ám mivel van egy olyan országosan hülye törvényünk, miszerint ilyenkor az automatikusan mégis kézbesítettnek minősül, hát most újra elküldik sima levél-ként.
Hű de nagyon szánalmas cég ez a Posta!
És nem kevésért azok!
Egy ajánlott levél pl. legalább 250 Ft.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.08.15. 15:39:12

@Fazakas László: Ez a probléma súlyos probléma, de kevesebb embert érint mint a másik: ma mindenki tudomásul veszi, hogy egy normál levél vagy utalvány kézbesítése 8-10 napig tart. Kubilaj kán ezért lemészárolta volna a postásait, nyolcszáz évvel ezelőtt. Sőt, a negyven évvel ezelőtti kán a mi postásainkat. Biztosan tudom, hogy akkor ha három napon belül nem jött meg egy levél, az már ügy lett.

Egy hivatalos levelet ma nem elsőbbséggel küldenek. A keltezéstől számítva tíz napon belül, nézzétek csak meg bármelyiket, nem érkezik meg. És erről nem csak a posta tehet, hanem a hivatal is altatja a leveleket egypár napig. Én mindig megőrzöm a borítékot is a bélyegzőkkel, és ráírom, hogy mikor került a postaládámba.

@Steve123: "A túl egyszerű adórendszer se jó, de már régen átestünk a ló túloldalára."

Teljesen egyetértek. De sajnos az egész közigazgatási, közhivatali, jogszolgáltatási szövevény is hasznavehetetlen. Amelyben végül mindig mi szívjuk meg. De amikor bármelyik kormány belengeti, hogy kirúg egy csomó teljesen fölösleges hivatali aktatologatót, rögtön országos felháborodás támad, és a szándék törölve. Nem csoda, hiszen az ország jelentős része hivatalokban tologatja az aktákat, és ők egyesülve nyomást tudnak gyakorolni a kormányokra. Én nem vagyok semmi ilyen nagyobb réteg tagja, nekem csak a szívás marad. Az is igaz, hogy az aktatologató ma más munkát nem is nagyon tudna szerezni.
süti beállítások módosítása