HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Adóamnesztia vagy pénzmosás?

2014.03.20. 10:00 Steve123

Egy barátom kisfia múltkor összetört egy vázát. Akaratos kis lurkóról van szó, aki viszont a korához képest nagyon okos. Tudta, hogy rosszat csinált, azt is érezte, hogy ezért leszidás jár, de tapasztalatból tudta, hogy annak hamar vége van. 

Az Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ) is egyfajta dorgálás. Aki adót csalt, annak 5 évig egy SMSZ számlán kell tartani a pénzét, de utána azt a NAV már nem vizsgálja annak eredetét. Az indok az, hogy magyar állampolgárok hatalmas vagyonokkal rendelkeznek külföldön, amiket a lebukás veszélye miatt nem mernek hazahozni. Ha ez a pénz visszakerülne, akkor az bekerülne a magyar gazdaság vérkeringésébe, élénkítené azt. Ezt más országok is eljátsszák néha. 

Honnan vannak ezek a pénzek? A privatizáció zűrzavarban keztek kialakulni, és a nálunk jelentős korrupció azóta is csak hizlalta őket. Amíg nem lesz teljes átláthatóság az élet minden területén (pl. nyilvános hálapénz), amíg az emberek nem hajlandóak elfogadni, hogy az ország vezetőinek a fizetése közel kell, hogy legyen a magán szféra fizetéséhez, addig kicsi az esély, hogy ez változzon. 

Itt a gond. Gyónás után úgy bocsátják útjára a hívőt, hogy menj, és többet ne vétkezz. Az SMSZ egy állandó lehetőség. Racionális döntés, hogy az ember újra adót csaljon és azt megint berakja egy ilyen számlára. Korábban egyszeri adóamnesztiák voltak, mindegyiknél hangsúlyozták, hogy ez egyszeri alkalom csupán. Aztán jött a következő és a következő. Most pedig itt az SMSZ. Én sem tudom, hogy mi lenne a jó megoldás. A külföldi pénzeket is haza kell vonzani, de a tisztességesen adózok se járhatnak rosszul. Talán a mesebeli szegény ember lányának a bölcsességére van szükség, aki hozott is ajándékot meg nem is.

A barátom kisfia tudta, hogy van olyan büntetés, amit mosolyogva ki lehet bírni. Vajon elhiszik az emberek, hogy az SMSZ egy ilyen büntetés, vagy félnek attól, hogy majd utólag átírják a törvényeket és mégis megütik a bokájukat, esetleg rákapnak, mint dohányos a cigire?

Adóamnesztia: futószalagon jöhetnek a banki bejelentések

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr425870715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L2007 2014.03.20. 11:41:32

Amikor ezt a stabilitási számlát tervezték bevezetni, akkoriban volt talán a Kossuth rádióban műsor egy illetékessel (nem tudom már honnan).
Ő említett olyasmit, hogy a számlára befizetett összeg eredetét valóban nem firtatják, de az illető fokozott ellenőrzésekre is számíthat a jövőben, hiszen nála ezek szerint előfordulnak "furcsa" jövedelmek.
Tehát megvan a kockázata azért.
süti beállítások módosítása