HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Aki nem lép egyszerre

2014.04.03. 08:06 Steve123

Az állam és a bankrendszer kapcsolatáról folyatnak vitát  egy cikksorozatban az érintettek. Már annak is örülni kell, hogy van ilyen párbeszéd. Illetve még sincs, mert a bankok nem igazán mernek megszólalni.

Az MNB részéről most Balog Ádám válaszolt a felvetésekre. Azt sugallja, hogy eddig káosz volt és végre az MNB rendet teremt. Nem akarja megérteni, hogy az MNB bíró és nem játékos. A bírónak az a feladata, hogy felügyelje a szabályok betartását. Nem pedig az, hogy öt percenként új szabályokat alkosson és így azt csináljon, amit csak akar. Egy jó meccsen a bíró szinte láthatatlan, tudja, hogy korlátozott a szerepe. 

Az MNB-nek felügyelni kell, kellő átgondolással, időnként bevezetni egy új szabályt. Például erősíteni a versenyt, szabványosított (így összehasonlítható) számla csomagok megkövetelésével, bankváltás sokkal egyszerűbben, tisztán internetes bankolás terjesztése, költségek egyértelműsítése (befektetési jegyeknél TER mutató). Ha ezeket megteszi, akkor igenis működőképes a piac. A legjobb példa a kötelező biztosítások árcsökkenése. Ott nem kellett meghatározni a kívánatos haszon nagyságát!

Ha az MNB megérti, hogy irányíthatja a játékot, de nem úgy, hogy elkezd ő is focizni, akkor kiszámíthatóbb lesz a meccs.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr325891554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása