HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Az egyoldalú albérleti díj emelés is tiszteségtelen?

2014.11.11. 15:52 Steve123

A korábbi banki hitelszerződésekben az állt, hogy a kamatot a bank évente módosíthatja. A kormány és az ellenzéki pártok ezt most tisztességtelennek tartják. Még törvényt is hoztak, ami a múltbeli szerződésekre is vonatkozik. Ez nem tetszett a bankoknak és az Alkotmány bírósághoz fordultak, de ott az alábbi választ kapták:

"Az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességének a konkrét feltételeivel kapcsolatos jogértelmezést ugyan utólag foglalták polgári kollégiumi véleménybe, kúriai jogegységi határozatba, majd végül törvénybe, de ezek a követelmények kezdettől fogva levezethetők voltak az általános háttér-jogszabályi rendelkezésekből."

Vagyis szerintük a bank nem emelhet kamatot, ez mindig is egyértelmű volt. Ha ez igaz, akkor az alkotmánybírók korábban miért nem emelték fel a szavukat? Amikor sok éven keresztül, emberek ezreinek emelték meg a törlesztő részletét, akkor miért nem szóltak? Miért nem szólt az akkori kormány, az ellenzék, az MNB, a fogyasztóvédelem? Miért nem szólt egyetlen nemzetközi szervezet sem, hogy jogsértő a kamatemelés?

Örültem volna, hogyha egyszer hallok egy őszinte indoklást. Valami ilyesmit: Az emberek 1000 milliárd forintot nyernek a banki "elszámoltatással". Itt most nem a jogszerűség számít, hanem hogy végre lezáródjon ez az ügy. 

Ez a döntés érdekes kérdéseket vet fel.

  1. Lesz-e felelőségre vonás, hiszen 1000 milliárdot "elloptak" az emberektől? Csak a bankigazgatók mennek dutyiba, vagy az ügyintézők is? Esetleg a hanyag felügyelő szervek vezetői is?
  2. Máskor is lehet alkalmazni azt az érvelést, hogy "kezdettől fogva levezethető volt a jogrendből" vagy csak most ebben a rendkívüli helyzetben?
  3. Ha a lakás árának kölcsönzésekor nem lehet kamatot emelni, akkor ez lakáskölcsönzésre is igaz? Vagyis az albérleti díj sem emelkedhet? Soha?
  4. Igaz-e ez mondjuk a tv előfizetésre? Ha 3000 ft/hó a havi díj, akkor azt nem lehet egyoldalúan megemelni?
  5. Ezer milliárdot nyert a lakosság. Mennyit veszít azzal, hogy az ország híre a tovább romlott? Melyik cég akar itt befektetni, amikor a profit szitokszó, ami ellen különadóval kell harcolni?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr176887279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása