HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Karácsonyi ajándék a nyugdíjasoknak

2016.12.02. 13:51 Steve123

Az ajándék

Mindenki a nyugdíjasok kegyét keresi. A kormány 10 ezer forint Erzsébet utalványt küld karácsonyra, a Jobbik azt mondja, hogy a férfiak is mehessenek nyugdíjba 40 ledolgozott év után, az LMP azt akarja elérni, hogy a nyugdíjemelést ne az inflációhoz, hanem a GDP növekedéshez kössék (arról szemérmesen hallgatnak, hogy mit lenne, ha csökkenne a GDP). Nem Magyarország az egyetlen hely, akkor meg akarják vásárolni a nyugdíjasok jóindulatát és szavazatát. A példaként tekintett Ausztriában is karácsonyi ajándékot osztogatnak a politikusok a nyugdíjasoknak. Még meg is magyarázzák, hogy azt majd jól elkötik, és így felpörög a gazdaság. Vajon ott megkérdezik, hogyha ez ilyen egyszerű, akkor miért nem adnak dupla vagy tripla ajándékot?

A nyugdíj ma

Ma a nyugdíj egy olyan kegy, amit a politikusok adományoznak. Van kapcsolat a ledolgozott évekkel és a levont nyugdíjjárulékkal, de ez nagyon ködös. Azt meg tudom nézni, hogy mennyi pénz van a folyószámlámon, de azt nem tudom megnézni, hogy az eddigi befizetéseim alapján mennyi nyugdíjra számíthatok. A törvényeket addig ötvenszer átírják. A nyugdíjba belekeveredett a szociális segély is. A méltányossági nyugdíj, minimum nyugdíj, rokkantsági nyugdíj olyan kifejezések, amik önellentmondást tartalmaznak. Nyugdíj az, ami a befizetések alapján jár az embernek. Az állam lehet szociálisan érzékeny, kell is, hogy legyen. Az ilyen címen adott pénzeket viszont, hívják segélynek, vagy ha ez sérti némelyek önérzetét, akkor járadéknak. Történtek lépések efelé, de messze még a cél. 

Miért nem működik a mostani rendszer?

A demográfiai folyamatokat szokás okolni, egyre több ideig vagyunk nyugdíjasok, egyre kevesebb a gyerek, egyre több a kivándoroló. A fő ok viszont az, hogy egyre többen ismerik fel az előző bekezdés gondolatait. Sokan nem tesznek félre nyugdíjas korukra, mert majd az állam gondoskodik róluk. Ez működött a szocializmusban, ebben bíznak most is. Mások mindent megtesznek, hogy minél kevesebb nyugdíjjárulékot fizessenek be. Tudják, hogy mire nyugdíjasok lesznek, addigra vagy a nyugdíjak értéke fog lecsökkenni, vagy a nyugdíjkorhatár fog nagyon megemelkedni. Nem véletlenül van nálunk, annyi minimálbéres és négy órára bejelentett ember. Még nagy cégeknél is előfordul, hogy papíron ennyi a fizetés, de valójában annyi. Természetesen, akik most elkerülték a járulék befizetéseket, azok ugyanúgy várni fogják a nyugdíjat, mint mások. Zavaros a rendszer és ez ideális a politikusoknak. Ha egyértelmű, szoros kapcsolat lenne a nyugdíj értéke és a befizetett járulék között, akkor rájuk nem is lenne szükség (nyugdíj tekintetében). 

Hogy kéne működnie a nyugdíjnak?

Egyszerűen, átláthatóan. Naprakész kimutatás kell a befizetett járulékról. Legyenek egyenként ellenőrizhetőek tételek, legyen összesítés, és legyen inflációval, kamattal történő növelés. A végén legyen egy érték, hogy ha ma nyugdíjba mennék, akkor ennyi lenne a havi nyugdíj. Magyarországon az aktív dolgozók járulékait rögtön kifizetik a nyugdíjasoknak. Ezt úgy lehetne hatékonyan nyilvántartani, hogy járulék elvonás helyett nyugdíj kötvényt vásárolnak az embereknek automatikusan egyéni számlákra. Aki már használta a webkincstárat az tudja, hogy működik ez. Az alábbi ábrán látható, hogy valakinek 3,2 millió forintja van, illetve ennek megfelelő kötvény.

Sok kérdést kell tisztázni egy ilyen rendszernél, de pont ez a lényeg. Például a munkáltatói járulék vagy egy része rákerülne a nyugdíjszámlára? Gyerekvállalást figyelembe kell-e venni? Kell-e adót fizetni a nyugdíjra?  Az állam implicit nyugdíj adóssága, explicitté váll, milyen hatása lenne ennek? Stb.

Ha a nyugdíjrendszer kiszámítható, egyértelmű, akkor nem a kormánytól függ, hogy miként emeli a nyugdíjakat. Mindenkinek van egy összegyűlt kerete, ahhoz a kormánynak nincs köze. Nincs szükség nyugdíjkorhatárra, mert az összegyűlt összeg számít. Ha valaki a szürkegazdaságban dolgozik, akkor minden hónapban szembesül azzal, hogy mennyire nem lesz nyugdíja. 

1 komment

Címkék: nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr6512016769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sőőtnagyonis 2016.12.02. 16:01:27

Ó a talicskások szeme fénye ha megtudná adni amit kilopott a kódisok zsebéből tényleg megidvezülhetne, de így egy leprás veszett állatot is jobban becsülnök.
süti beállítások módosítása