HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Quaestor, osztd meg és uralkodj!

2015.03.25. 09:52 Steve123

Képzeljük el, hogy egy kívülről gyönyörű toronyház épül, amiben hétköznapi emberek vettek lakást . A lakók nem értenek a statikához, nem tudják, hogy milyen árambetáplálás kell, mennyi legyen a szivattyúk kapacitás, milyen vastagok legyenek a falak. Azt viszont joggal feltételezik, hogy egy ilyen nagy és bonyolult épületet alaposan ellenőriz minden hatóság. Nem adnak építési engedélyt, üzemeltetési engedélyt csak úgy.

Amikor összeomlik a toronyház, akkor rögtön kiderül, hogy abból szisztematikusan kilopták az anyagot. Az állam próbálja elhallgatni, hogy milyen csúfosan megbukott, mint felügyeleti hatóság, és azt találja ki az emberek megnyugtatására, hogy fizessen a biztosító (BEVA). A biztosító hiába mondja, hogy szándékos csalásra nem fizet, plusz a toronyház nem is igazán fizetett biztosítási díjat, az állam olyan törvényt hoz, amilyet csak akar.

Az 30 ezer károsultból 20 ezernek 6 millió alatti a kára. Ők valamennyire megnyugodhatnak. A másik 10 ezer viszont le van tojva. A kormány már elmondhatja, hogy ő megmentette a kötvényeseket, 10 ezer károsult már nem számít! Divide et impera! 

A képet még bonyolítja, hogy a Beva csak a fiktív kötvényekre fog fizetni. A többit majd mindenki követleje egyenként a Quaestoron. Külön-külön. Azért van olyan, aki egy forint kárt sem szenved el. A külügy pont a csőd napján vette ki a pénzét.

Az állam arra számít, hogy aki mondjuk egy nagyobb lakásra, házra gyűjtött (mert például 3 gyereke van), több, mint 6 milliója volt, arra irigyek lesznek az emberek. Értük már nem szólalnak fel sem pártok, sem a média. Szóba került a Beva és az Oba egyesítése. Ekkor 30 millió lenne a határ. Erről mélyen hallgatnak, pedig szükség lenne erre, a bizalom helyreállításához. Hiába mondja Matolcsy, hogy nincs rendszerszintű kockázat, sokan úgy érzik, hogy külföldön nagyobb biztonságban van a pénzük.

Varga Mihály szerint az emberek pénze államkötvényben lehet biztonságban. Ha az állam felelőséget akar vállalni azért, hogy hagyta a céget hosszú évek során lopni, akkor cserélje be a Quaestor kötvényeket olyan 5-10-15 év lejáratú államkötvényekre, amiket csak veszteséggel lehet csak idő előtt visszaváltani. Az állam hajtsa be a pénzt a Quaestortól, ne egyenként az emberek pereljenek kilátástalanul. A kötvényesek pedig eldönthetik, hogy több évet várnak a pénzükre, vagy veszteséggel adják el az államkötvényeket.

Image result for divide et impera

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr937300915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

to:rppapa 2015.03.25. 15:35:32

Az utolsó javaslatban van logika. Annál is inkább, mert a BEVA-ban már rég nincs megközelítőleg sem annyi pénz, amennyi a 6millió alatti betétesek kárpótlásához kellene. Mai hírek szerint csak a Buda-Cash károsultjainak kb. 17 Md járna, de a BEVÁ-ban most 13 Md forint áll rendelkezésre. A Quaestor kisbetéteseinek pedig becslésem szerint legalább 50 milliárd nagyságrendű pénz járna.
Az viszont eleve hülyeség, hogy a BEVA csak a fiktív kötvényekre fog fizetni. Ezt biztosan a tvben láttad, ott mondott ilyet egy szerencsétlen tájékozatlan károsult tegnap. Nyilván félreértette azt a hírt, hogy állítólag úgy döntöttek, hogy a fiktív kötvény tulajdonosok (is) kaphatnak kártérítést. (Más hírek szerint azért ez még nem dőlt el végérvényesen.)
Én is valószínűnek tartom, hogy mindenkinek fognak fizetni, mert ez a botrány már önmagában is elég káros a Fideszre és kormányára, nem fogják vállalni, hogy több tízezer - családtagokkal százezres nagyságrendű - szavazó úgy érezze, hogy konkrétan a kormány okozta a súlyos veszteségét.

Steve123 2015.03.26. 07:39:11

@to:rppapa: "Az utolsó javaslatban van logika."

Ilyenkor az a kérdés, hogy ki milyen arányban viselje a terheket. A Quaestor és tulajdonosai teljes vagyonukkal. Az állam viszont egyszer sem mondta, hogy jobban kellett volna ellenőrizni. Pedig nagyon nagy a felelősége! Valamennyi terhet a kötvényesekenek is kell viselni.

Steve123 2015.03.26. 11:26:24

alapblog.hu/szappanoperapiacok/

az állam – amelynek védenie kellene lakosságát – aktív szerepet játszik a bedöntésben, így elvonva a készpénzt, azaz a későbbi fedezetet, amiből a lakosság ki lehetne fizetve. Szintén érdekes, hogy a Felügyelet úgy érzi, hogy neki semmi felelőssége nincs, és széles jogköre és sok alkalmazottja ellenére csak széttárja a kezét, hogy nem vette észre az eseményeket – de a könyvvizsgálótól elvárná, hogy sokkal kevesebb erőforrással (és egy-két emberrel) vegye észre, amit ő nem.

Azért itt az éves magyar GDP 0,5%-ról beszélünk, nem arról, hogy Kőműves Józsi számla nélkül rakott fel egy falat, és a kapott 800 000 forintból vett egy használt Opelt, amiért szintén nem kért számlát. Szóval az egész tiszta nonszensz, érthetetlen, és szürreális.
süti beállítások módosítása