HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Nyugdíj: járandóság vagy juttatás?

2013.07.28. 07:34 Steve123

Keményen megdolgoztam a nyugdíjamért. Annyi sok járulékot vontak le, hogy össze se tudom számolni. Valójában több járna, ebből nem lehet megélni.

Elegem van belőle, hogy mindenkit az én adómból tartanak el, a munkanélkülieket, a nyugdíjasokat, a közalkalmazottakat. Annyit kell adózni, hogy egyszerűen nem éri meg legálisan dolgozni. 

Két vélemény, ami szöges ellentétben áll egymással. Az egyik növelné a nyugdíjakat, a másik csökkentené azokat, hogy csökkenjenek az adóterhek. A háttérben egy olyan alapvető kérdés áll, amit ideje lenne végre egyértelműen tisztázni. A nyugdíj vajon járandóság avagy juttatás? A felém fennálló tartozását rója le az állam vagy egy állami feladatot lát el (mint az közúthálózat vagy az iskolák működtetése), amire annyit ad amennyit éppen a költségvetés enged? Nyugdíj mindkét esetben lenne, de ezt a kérdést legfőbb ideje megválaszolni. Talán valaki meg tudja mondani, hogy jogilag most mi is a helyzet. Foglalkoztam már hasonló témával itt és itt

Először is tisztázzuk, hogy mi a nyugdíj. Olyan rendszeres összeg, amit idős korában kap az ember, amikor már nem tud dolgozni. Kezdetben a nyugdíjkorhatár jóval az átlagéletkor fölött járt csak, a nyugdíj mértéke olyan kevés volt, hogy az csak az éhenhalás ellen védett és nem jelentett jelentős terhet az államnak. Mára ez mind megváltozott. Sokan hangoztatják, hogy meg sem érik majd a nyugdíjat, de a valóság az, hogy átlagban az emberek 10-20 évig is nyugdíjasak. A nyugdíjra legtöbben ma úgy tekintenek, mint fizetés pótlékra, elvárjuk, hogy nyugdíjasként is úgy tudjunk élni, mint addig. A nyugdíjak összességében már akkora terhet jelentenek, hogy rogyadozik a költségvetés. Nézzük meg, hogy milyen érvek vannak amellett, hogy a nyugdíj járandóság és amelett, hogy juttatás.

Járandóság: Tény, hogy minden fizetésből vonják a nyugdíj járulékot. A járulék definíciója az, hogy jár érte ellenszolgáltatás. Ez így igazságos. A nyugdíj nem más, mint egy az államnak adott kölcsön. 40-45 éven át kölcsönadjuk részletekben és 10-20 éven át visszakapjuk. Ha az állam nem fizeti vissza a kölcsönt, akkor az államcsőd. Még egyszer, az állam nem azért ad nyugdíjat, mert olyan jó szívű, hanem visszaadja a korábban tőlem beszedett pénzt. A tisztességes az lenne, ha mint minden kölcsönszerződésnél, az állam itt is teljesen egyértelműen nyilvántartaná, hogy mennyi jár vissza. (Az egy ettől független kérdés, hogy az aktív életkor alatt összegyűjtött pénzből élethosszig tartó biztosítást is lehet venni. Ekkor nem kell megmondani, hogy hány év alatt akarom visszakapni a pénzt, vagyis hány évig fogok élni, hanem ezt a kockázatot a biztosító vállalja. Az átlagnál előbb elhunytak maradék biztosítási díjából fizetik, az átlagnál hosszabb ideig élők nyugdíját. A lényeg ekkor is az, hogy mennyi nyugdíjjárulékot fizettünk be összesen.) Ha az állam tudja, hogy mennyi pénzt kell kifizetni egy évben a nyugdíjasoknak, akkor az aktuális nyugdíjjárulék mértékét úgy kell meghatározni minden évben, hogy az elegendő legyen a nyugdíjra. Akkor is, ha az egyre kisebb aktív réteg miatt egyre nagyobb lesz a járulék mértéke (az egyensúlynak meg kell lennie). A nyugdíjat mindig ki kell fizetni, ahogy a lejáró államkötvényeket is.

Juttatás: A munkáltatói járulékot átnevezték szociális hozzájárulási adóra, ezt bármikor meg lehet tenni a munkavállalói járulékkal is. Az adóért viszont nem jár semmi. Az állam természetesen nem érzéketlen (plusz szeretné megnyerni a választásokat is), így mindig fog nyugdíjat fizetni. A befizetett járulékokat azonnal kifizetik a mindenkori nyugdíjasoknak, így az a pénz már elfogyott, csak nagyon áttételesen lehet hivatkozni rá. Juttatás esetén a nyugdíjjárulék lehet minden évben változatlan, ekkor a nyugdíjak értéke kellenne, hogy csökennjen vagy nőjön évente, hogy meglegyen az egyensúly. (Valójában a korámány sosem meri csökkenteni a nyugdíjat, mert kellenek a szavazatok. Inkább sutba dobja az egyensúlyt, ami hosszú távon államcsődhöz vezet.) Juttatás esetén két aleset létezhet. 

Jár, de nem jut: Az számít, hogy mennyi pénze van erre az államnak, hogy mennyi jut és nem az, hogy mennyi jár. Valamennyi jár, de ha a közalkalmazottak reálbére csökkenhet, akkor a nyugdíjasok nyugdíja is. Inkább kapjanak kevesebb pénzt a nyugdíjasok, mint hogy csődbemnejen az ország. 

Nem jár, de jut: A szociális érzékenység, azt kéri, hogy legyen részben juttatás. Ne hallon senki se éhen, mindenki kapjon nyugdíjat, akkor is ha az nem járna neki. Szociális alapon lehessen segélyt igényelni, annak is akinek nem jár, de ennek nagyon kevésnek kell lennie, különben a tücsök mentalitás még jobban eluralkodik az országban. 

Akkor most melyik érvelés helytálló? Az ember igazságérzete azt mondja, hogy a nyugdíj bizony járandóság, amit ki kell fizetni. Másik oldalról viszont nem akarunk sem éhezőket, sem államcsődöt. A mi elvárásaink is ellentmondóak. Fontos, hogy szigorúan elválasszuk egymástól a járandóságot és a juttatást. Mindenkinek tartsák szigorúan számon, hogy mennyit tett be a rendszerbe és ezzel arányban kapjon nyugdíjat, mert ennyi jár neki. 

Javaslat: Legyen például a nyugdíjakon egykulcsos adó és ebből az adóból fizessék az időskori segélyt. Ekkor a nyugdíj járandóság, az időskori segély pedig juttatás. Mindenkinek meg kell értenie, hogy adni csak úgy lehet, ha valakitől elveszünk. Ha valakinek jobb elképzelése van, akkor halljuk!

Az egyéni számla azért fontos, mert egyre kevésbé hisznek a politikusoknak. Ha nincs egy szám, hogy ennyi pénz jár nekem, akkor sokan fogják azt mondani, hogy "én úgysem fogok nyugdíjat kapni, akkor feketén dolgozok, hogy legalább járulékot ne kelljen fizetni". Nem véletlenül van errefele ennyi minimálbéres. Miért nem kaphatnák egy bankszámla szerű kimutatást, amin rajta van, hogy mennyit fizettünk be, és az mennyi kamatot hozott. Ez csak virtuális pénz, mert Magyarországon felosztó-kirovó rendszer működik, de attól a rendszer még ugyanúgy viselkedhet. Kérdés, hogy mi legyen azokkal a nyugdíjakkal, amik igazság szerint nem járnának vagy kevesebb kellene, hogy legyenek. Negyvenkét éves nyugdíjas rendőr, vagy az ötven éves könyvelő, aki lerokantatta magát egy ismerős orvosnál. Mi legyen az egyéni számlával egyetem alatt, mi gyes alatt? Akkor nem fizet az ember nyugdíjjárulékot. Mi lesz azokkal, akik egész életükben minimál béresek voltak? Ezek nagyon kemény kérdések, nem véletlen, hogy még mindig nincsenek egyéni számlák, pedig hányszor ígérték már őket.

Úgy tűnik, hogy a nyugdíjak most inkább a juttatás csoportba esnek, hiszen minden kormány szabadon hoz törvényt arról, hogy mennyit ad az adott ciklusban. Mennyire tarthatóak a mostani nyugdíjak? A közalkalmazottak nagy részének már évek óta reálértékben csökken a fizetése, a nyugdíjak viszont tartják az értéküket. Ez vajon igazságos? Hogy lehet egy hosszan stabil rendszert kialakítani? 

A mostani rendszer nem tartható fenn, mégsem teszünk félre idős napjainkra, mert nincs miből és mert reméljük, hogy azért mégis csak marad minden a régiben. Legalább azon gondolkodjunk el, hogy a nyugdíj rendszer nincs 100 éves, és hogy a Föld lakosságának nagyobbik felének sose lesz nyugdíja. Abban a hitben élünk, hogy lesz majd nyugdíj, mást nem azért, mert a nyugdíjasok nélkül nem lehet választást nyerni. Valamennyi lesz is, de közben a rendszer fokozatosan változik. Németországban már a 67 éves nyugdíjkorhatárra készülnek. Vajon milyen lesz a magyar rendszer mire mi leszünk nyugdíjasak? Ehhez végre tisztázni kell, hogy mi a nyugdíj, járandóság vagy juttatás. Ha erre választ kaptunk, akkor utána gondolkozhatunk százalékokon, kedvezményeken.

17 komment

Címkék: nyugdíj egyéni számla

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr665422486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steve123 2013.07.29. 10:18:49

@Foxhunter: "Jutatás???"

Jutatás alatt azt értem, amit nem kötelező adni, pl munkanélküli segély.

csepke 2013.07.29. 10:35:26

@Steve123: szerintem arra akart rámutatni hogy rosszul van írva helyesen: juttatás, de látom a szövegben is címben is mindenhol úgy írtad, és bántja az ember szemét. A témához pedig, a kérdés eldőlt, ha adó akkor nem jár érte ígéret sem. De a kormány ezzel elengánsan a későbbi kormányokra lőcsölte a majdani nyugdíjaskorúak problémáinak megoldását. De ne aggódjunk, akik ma pozícióban vannak, azoknak sosem lesz ebből bajuk, részint mert megvannak a saját megtakarításaik, részint mert akkor már bottal üthetjük a nyomukat. A megoldás különben is az, hogy értelmes ember nem alapoz az államra, sőt ha alkalmazott, akkor is a negyvenes éveire már igyekszik kiépíteni egy olyan saját vállalkozást, tevékenységet, mellékpénzkeresetet..stb, amit majd élete végéig tud csinálni, amivel legalább az éhenhalástól megmenekül, ha majd az állam egy bocsi kíséretében ténylegesen elengedi a kezét, és ő már nem lesz abban a helyzetben hogy bárkin is számonkérjen..

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.29. 10:48:40

"Miért nem kaphatnák egy bankszámla szerű kimutatást, amin rajta van, hogy mennyit fizettünk be, és az mennyi kamatot hozott?"
Mert mondjuk kiderülne, hogy feleannyit sem kapsz vissza nyugdíjasként. Pl. azért, mert lassan 1 ember járulékából tartanak el 3 másikat. Egyéni számlától függetlenül tényleg az az igazság, hogy nem fogunk nyugdíjat kapni.
Na meg felosztó-kirovó rendszerben milyen kamatozást akarsz? Virtuális kamatot?

Nyunyo 2013.07.29. 11:23:37

igazából a szavazati jogra vonatkozó törvényt változtatnám meg, annak legyen szavazati joga aki az aktív foglalkoztatásból származó jövedelméből minimum átlagosan havi mondjuk 100e. huf adót fizet.

Foldes Gazda 2013.07.29. 12:30:28

Régebben hallottam olyan vezetőbeosztású TB ügyintézőtől akinek bőven volt rálátása erre a dologra. Azt mondta . hogy aki 60 éves koráig fizet az 85 éves koráig nem éli fel a befizett összeget .Az átlag életkor -több mint tíz éve- 70 év alatt volt. Kérdés hol a többi pénz??????Érdekes módon erről akkor olvastam is ,bőven megvolt támasztva számsorokkal .A cikknek valami olyan volt a címe .hogy a legjobb üzlet a TB-zés. Van benne valami mert másképp mindenki hozzáférne a befizetett és a felhasznált adataihoz.

Steve123 2013.07.29. 12:49:19

@csepke: "a kormány ezzel elengánsan a későbbi kormányokra lőcsölte a majdani nyugdíjaskorúak problémáinak megoldását"

Szerintem erre az részben válasz lenen, ha megjelenne ez a kötelezettség az államadósságban. Akkor egyértelműen látszódna, hogy mekkora kötelezettséget vállalt az állam.

Steve123 2013.07.29. 12:52:08

@danialves: "milyen kamatozást akarsz? Virtuális kamatot?"

Most is van virtuális kamatozás, valorizálásnak hívják. Ez az amikor megállapítják a régi fizetéseidből a nyugdíjat. Ezt a képletet kellenne egyszerűen bemutatni az embereknek, mutatni, hogyan nő hónapról hónapra a várható nyugdíj.

Steve123 2013.07.29. 12:54:41

@Foldes Gazda: "aki 60 éves koráig fizet az 85 éves koráig nem éli fel a befizett összeget"

Jó lenne látni az ehhez tartozó számokat. Sejtem, hogy a gond az, hogy rengeteg ember minimálbérre van bejelentve vagy teljesen feketén dolgozik. Ők úgyanúgy akarnak nyugdíjat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.29. 13:06:28

@Steve123: Csak az a nyugdíj a valóságban (mondjuk egy manyuppal ellentétben) baromira nem kamatozik. Ok, hogy be lehet mutatni, hogy hónapról hónapra többet fogsz kapni, csak amíg nincs mögötte valós pénzügyi teljesítmény (magyarul az állam nem fekteti be sehova, hiszen egyből ki is kell fizetnie), addig rohadtul mindegy.
Hiába csinálsz virtuális számlát, virtuális kamattal, az emberek attól még ugyanúgy tudni fogják, hogy ebből semmit nem látnak majd, amikor kifizetésre kerül sor, mert ez a pénz nem létezik.

Roland635CSi 2013.07.29. 13:19:17

A szämokat itt megtaläljätok:
kiszamolo.hu/ezert-nem-lesz-nyugdijad/
Szerintem ez egy nagyon optimista elörejelzes hisz hivatalos adatokkal van szämolva es hiänyzik belöle a durvulo mutyifaktor es a nem iden barnultak virus szerü szaporodäsa.
Az elsö igazi nagy pofont a most kb 50 körüliek fogjäk kapni legaläbbis nyugdij teren, de gyanitom lesz addigra nagyobb bajunk is.

jet set 2013.07.29. 13:28:32

Csak a svéd modell a járható út, ezt be fogja látni idővel mindenki, vagy csőd lesz. Amennyi nyugdíjjárulék befolyik csak annyit lehet kifizetni. Pont.
A nyugdíjak pedig túl magasak. Nemrég volt egy cikk, hogy világelsők vagyunk abban, hogy a nyugdíj hogy aránylik az átlagbérhez. Aki ugyanazon az életszínvonalon akar élni nyugdíjasként, mint aktívként, az tegyen érte. 30-40 év alatt havi 10-20ezres megtakarítás is jelentős összeggé duzzad.

laci_52 2013.07.29. 13:31:59

"szeretné megnyerni a választásokat is"

Itt van a kutya elásva! Egyre több a nyugdíjas, ez egyre több szavazó.

Emiatt a mindenkori kormány akár még az ország gazdasági lehetőségeit meghaladó módon is emelni fogja a nyugdíjakat, legalábbis a választások közeledtével biztosan.

Steve123 2013.07.29. 13:34:42

@jet set: "Amennyi nyugdíjjárulék befolyik csak annyit lehet kifizetni."

Nagyon sokan nem tudják elfogadni ezt az egyszerű igazságot. Próbálják, így úgy módosítani a nyugdíjakat, a korhatárt, a járulékokat, de azt nem vállalja senki, hogy csak meglévő pénzt lehet szétosztani.

desw 2013.07.29. 17:24:17

@Foldes Gazda:
"Azt mondta . hogy aki 60 éves koráig fizet az 85 éves koráig nem éli fel a befizett összeget .Az átlag életkor -több mint tíz éve- 70 év alatt volt. Kérdés hol a többi pénz??????"

Keresd a pénzt a sok kamurokkantnál és 45 éves "megfáradt" korkedvezményesnél, meglesz az!

desw 2013.07.29. 17:28:19

@Steve123:
"Nagyon sokan nem tudják elfogadni ezt az egyszerű igazságot. Próbálják, így úgy módosítani a nyugdíjakat, a korhatárt, a járulékokat, de azt nem vállalja senki, hogy csak meglévő pénzt lehet szétosztani."

A nyugdíjak csökkentése politikai öngyilkosság lenne és a nép meg birka, mert nem fogja fel, hogy baromi nagy gond lesz ebből 5-10 év múlva. Így el kell menni az összeomlásig. Ez picit fájdalmasabb lesz, de ha ez kell a népnek...

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.08.15. 08:37:14

@Foldes Gazda: "aki 60 éves koráig fizet az 85 éves koráig nem éli fel a befizett összeget "
Ezt nem látom, hogy jönne ki. Ha 25 év alatt kapod meg a pénzt, és mondjuk 40 évig dolgoztál előtte, akkor - feltételezve hogy a pénz az inflációt követő módon kamatozik - akkor minden hónapban az egy hónap alatt befizetett pénz 40/25-ét, vagyis kicsivel több, mint másfélszeresét kapod meg. Ma a fizetésed kb. 60%-át kapod meg, de a maradék 40% sem mind nyugdíjra megy - hiszen az állam ezer dologra költi. De ha még 40% lenne, akor is nyugdíjasként a fizetésed 40%x1,5=60%-át kapod meg (az inflációval korrigálva, talán ez a reálérték de nem tudom, nem vagyok közgazdász).
Szóval ez így nagyon laikusan végiggondolva nem jön ki, csak ha valahogy jobban fial a pénz közben, vagy az állam hozzátesz. De honnan, kölcsönből? Tartok tőle hogy igen, szóval nekem ez úgy tűnik, mint egy egyre nagyobb hiánygombóc amit minden kormány görget maga előtt..
süti beállítások módosítása