HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Robotzsarunak nem lesz nyugdíja (avagy okos ember más kárából tanul)

2013.08.02. 14:45 Steve123

A nem is olyan távoli jövőben... Mit beszélek? Ez már a jelen. Detroit városa már csődbe ment. Ha az okokat keressük, akkor elmondhatjuk, hogy 60 év alatt a város lakossága a felére csökkent, mert az autóipari versenyben nem állták a sarat. A város sok év alatt felhalmozott adóssága már nem kezelhető, ezzel együtt a közalkalmazottak nyugdíja is veszélybe került. Na ez az eufémizmus. Most drasztikus nyugdíjcsökkenés vagy a teljes csőd között lehet választani. Mindenki azt kérdezi, hogy jutottak idáig. Egy mondat megragadt bennem.

"A meg-megújuló politikai csatározások és az erős szakszervezetek miatt sem tudott ebből az ördögi körből kikeveredni a város, mert az égetően szükséges kiadás lefaragásra, például bérek és nyugdíjígérvények csökkentésre nem kerülhetett sor."

Nyugdíjigérvény. Érdekes szó. Ha jól értem az igértetet vissza lehet bármikor vonni. A felosztó-kirovó rendszer igen csak sérülékeny. Korábban már gondolkodtam azon, hogy a nyugdíj járandóság vagy jutattás. Nekem a tőkefedezeti rendszer jobban tetszene, mert hangya vagyok, de a tücskök ciripelése mindig hangosabb. Az okos ember tanul a más kárán, remélem mi is azt tesszük. Félreértés ne essék, ha nincs elég termék, akkor semilyen elszámolási rendszer nem eredményez több kenyeret és tejet, de most láthatjuk, hogy jószándék ide vagy oda, ha nincs, akkor nincs. Veszélyes egy bankra bíznia az embernek a nyugdíját, de egy városra és egy államra sem biztonságosabb. Egy dologtól tartok igazán. Ha próbálok tanulni ebből az esetből és szorgalmasan gyűjtök, akkor az állam majd kitalál egy adót a számomra és elveszi a megtakarításomat. Olyan könnyű volt az EHO-t bevezetni a kamatokra. Kérdezték tőlem, hogy mi köze egy betétnek az egészségügyhöz. Semmi.

Mi a megoldás? Azt nem tudom. Felosztó-kirovó rendszerből csak úgy lehet áttérni tőkedezetire, ha egy generációnyi nyugdíjjárulék hirtelen lesz valahonnan. Egy virtuális számla sokat segítene, de még ezt sem lépték meg. Ha tiszta vizet öntenek a pohárba, akkor vagy a hangyák vagy a tücsökök háborodnak fel. Sokat segítene a tervezhetőség is. Ha egyszer mondanak valamit, akkor az úgy lesz. Emlékszünk még a legfeljebb egy ezrelékes tranzakciós adóra, vagy az ideiglenes bank adóra. Most csak picinkét hiszem el, hogy a nyugdíjrendszer stabil lábakon áll. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr665439990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása