HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

A politikus ígérete és a könyvelés

2013.08.24. 12:21 Steve123

Vajon mi köze lehet egymáshoz egy politikus ígéretének és a könyvelésnek? Semmi, pont ez a baj. A politikus mindig úgy ígér, mintha a döntésének csak pozitív következményei lennének. Hallott valaki olyat, hogy megsegítjük a devizahiteleseket, de a költségvetési hiány megnő, vagy rezsicsökkentést hajtunk végre, de az érintett cégek leállítják a fejlesztéseket és a karbantartásokat? Én még hasonlót nem hallottam, a politikus mindig csak pozitív hírt mondhat. Sajnos sok ember pont ezt várja tőlük. Bezzeg az orvosuktól elvárják az igazságot, még ha keserű is. 

Most kezdtem megismerkedni a könyveléssel. Aki szereti a rendet, annak tetszeni fog. Itt van egy oldal, amely példa értékűen magyaráz. A könyvelés lényege, hogy tiszta képünk legyen egy cég vagy egy egyén pénzügyeiről. A könyvelés nem más, mint egy ügyes nyilvántartás. Egy könyvelési tételnek mindig két oldala van. Például, ha árut veszünk 300 ezer forint értékben, akkor a pénztárunk csökken 300 ezerrel, az árunk értéke nő 300 ezerrel. Ha felveszünk kölcsönt, akkor a bankszámlánk megnő 500 ezerrel, de a rövid távú hitelünk szintén 500 ezerrel nő. A lényeg, hogy nincs susmus, nincs mellébeszélés, minden tételnek ott van a párja is. A gyönyörű az egészben, hogy a világon minden cég ugyanúgy könyvel, legalább is az alapelvek egyetemesek. Ha akarod megnézheted a Kovács és társa kft. mérlegét és eredménykimutatását és ugyanazokat a sorokat fogod megtalálni, mint amik az MNB esetén vannak. 

A bibi az, hogy az országokra nem igazán vonatkozik a könyvelés. Nem csak Magyarországra gondolok, de például az USA-ra is. Ahogy korábban mondtam a politikusok csak pozitív dolgokat akarnak mondani. Vegyük például a magánnyugdíj pénztárak államosítását. Közgazdasági, könyvelési szempontból ez nem hozott volna eredményt, mert az állam kap 3600 milliárd forintot, de keletkezik ugyanennyi kötelezettsége is, pont úgy mintha hitelt vett volna fel. Azonban az állam a pénzt jó részt elköltötte, de a kötelezettséget nem tartja nyilván, csak annyit mond, hogy majd lesz nyugdíj, hogy éppen mennyi, azt majd az akkori kormányzat eldönti. Még egyszer mondom, hogy hasonló trükkel sok ország él, nem csak mi.

A politikus szeret jót tenni és jó ügyből nincs hiány (még a lottó károsultaknak is segítenének). Eheti hír, hogy most például a Dunaferr dolgozóit akarják megmenteni. Nem tudom, hogy mennyi a gazdasági racionalitása, hogy újból a vas és acél országa legyünk, de a kérdés nem ez, hanem az, hogy hol van a megmentés másik oldala, honnan fog jönni a pénz. Erre általában különböző költségvetési tartalékokat szoktak felhasználni. Hasznos lenne, ha az állam rendszeresen közzétenné a nagy nyilvánosságnak is, hogy mennyit költöttek el a tartalékokból és még mennyi van belőlük. A lényeg, hogy minden egyes jótettnek lássuk a másik oldalát, hogy az mennyibe kerül. 

Szerintem az ország működésénél, minél jobban követni kell a könyvelési elveket. Például, a régóta ígért egyéni nyugdíj számlákat már illene bevezetni. Minden fizetési papíron rajta lehetne az egyenleg és az addig szerzett szolgálati idő. A politikusoknak én nagyobb szabadságot adnék, a költségvetésnek nagyobb része legyen a tartalék. Sőt egy bizonyos részről, akár dönthetnének szabadon, beszámolás nélkül, csak a felhasznált összeget kellene nyilvántartaniuk. Ha nem bízunk az adott kormányban, akkor négy év után válasszunk újat! 

Talán utópisztikus, de egyszer talán így nyilatkozik egy vezető: "Megsegítjük a devizahiteleseket, ez idén 160 milliárd forintba fog kerülni a költségvetésnek, ami a tartalék 29%. Ezután a teljes tartalék 12% marad meg." A választások előtt pedig bemutatják az ország nyitó és záró mérlegét. Mekkora vagyonnal kezdtek, az hogyan változott, mennyivel nőtt az államadósság minden kötelezettséget figyelembe véve. 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr405474546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2013.08.25. 07:52:04

A magányugdíjak létrehozásánál is volt ilyen. Állam bácsi átirányított 100 forintot a felosztó-kirovóból a manyup számládra, a hiányzó 100 forintot pótolta a költségvetésből, majd az onnan hiányzó 100 forintra állampapírt adott ki, amit megvett a manyup...

midnight coder 2013.08.25. 07:54:29

Ps. Ilyen ígéret egyébként a progresszív SZJA visszaállítása is, ami oda vezet, hogy még több nyelveket beszélő, keresett végzettséggel rendelkező ember hagyja el az országot.

Steve123 2013.08.25. 08:38:08

@midnight coder: "a progresszív SZJA visszaállítása is, ami oda vezet, hogy még több nyelveket beszélő, keresett végzettséggel rendelkező ember hagyja el az országot."

Lehet folytatni a sort. A tervezett luxus áfa sem csak plusz bevételt hoz, hanem az emberek majd Bécsben vesznek gyűrűt.

2013.08.25. 09:26:44

@Steve123:

Akkor az is lehet, hogy nem fog plusz bevételt hozni.

2013.08.25. 09:48:45

Sajnos ez csak egy álom. Politikusnak pont az megy, aki hazudni, csalni, lopni akar törvényesen. Azért nincs pontos elszámolás, mert zavarosban lehet jól halászni.

Ezténírtam 2013.08.25. 10:30:02

Mindig örülök,ha valami ilyen poszt kerül ki címlapra,mondjuk én is írhatnék persze :D

Teljesen igazad van,csak két apróságot nem veszel figyelembe:
- Az államháztartás teljes gazdálkodása nyomon követhető a költségvetési törvényből és annak módosításaiból
- Amikor valami "rendkívüli esemény" következik be és költenek valami Dunaferr-féle dologra,arról is törvényt kell hozni,ami szintén megjelenik a Közlönyben (meg a rendeletek is),illetve fent vannak a parlament.hu-n is

Egyszóval szerintem nem a politikusokat kell hibáztatni. A kontrollt gyakorló és érdeklődő közvélemény teljes hiánya,az emberek ostobaságra való erős hajlama és a gazdálkodáshoz való teljesen analfabéta hozzáállás eredményezi azt,hogy a politika gazdasági szempontból "szinte mindent" megtehet (erkölcsi szempontból nem,lásd öszödi beszéd), de vajon a trafikmutyi meg a dunaferr meg a többi ügy nem a Fidesz öszödi beszéde (lopunk éjjel és nappal!).

De világos,hogy erre lehetőség van,hiszen a nagyon buta magyar lakosság ezt nem érti és kontroll sincs,a fő kontroll persze az ellenzék kellene,hogy legyen,de eléggé gyerekcipőben vannak ők még itt Mo-n,meg valamelyest kiegyezés is van (most mi lopunk 4 évig,aztán meg ti).

Szerintem Mo-ra jól illene (és egyébként megmondom őszintén,az én szám íze szerint való is lenne) a kicsi,nyitott ország működési modellje. Mi termelésből soha nem fogunk meggazdagodni,max. Németo. bérmunkatelepe lehetünk. De minőségi szolgáltatásokkal,kicsi,inkább ellenőrző állammal és a tranzithelyzetünk kihasználásával alakíthatnánk valamit,csak mivel úgysem értené ez a mérhetetlen mennyiségű idióta,aki ebben az országban él,ezért minek mondják a politikusok? Tök fölösleges...

Steve123 2013.08.25. 11:19:12

@Ezténírtam: "és a gazdálkodáshoz való teljesen analfabéta hozzáállás eredményezi azt,hogy a politika gazdasági szempontból "szinte mindent" megtehet"

Sajnos nagyon igaz, hogy az emberek még a saját pénzügyeiket sem látják, nemhogy az országét. Az ellenzéknek és a sajtónak együtt kellene, felhívni a figyelmet a döntések másik oldalára. Sajnos a sajtó, tisztelet a kivételnek, lusta és szenzációhajhász. Azt mondják, hogy az embereknek nincs igényük az összefüggések megértésére, az emberek meg nem értik meg az összefüggéseket, ha senki nem segít nekik abban, hogy erre rámutasson. (a költségvetési törvényt és az egyéb elérhető infókat fel kellene dolgozni és súlyuknak megfelelően bemutatni)

Ezténírtam 2013.08.25. 11:59:47

@Steve123:
"a költségvetési törvényt és az egyéb elérhető infókat fel kellene dolgozni és súlyuknak megfelelően bemutatni"

Hát ja,én is erre gondoltam,de nézd meg,mindenki a bulvárral meg az ezotériával meg ilyen faszságokkal foglalkozik,ahelyett,hogy arra figyelne a sok idióta,hogy merre vándorol a pénz(e)...

De mindegy,mert ez egy szempontból jó: ebben az országban ha ügyes és motivált vagy,sok pénzt tudsz keresni... Mert amit az állam meg tud csinálni a hülyékkel,azt kicsiben te is megteheted.
süti beállítások módosítása