HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Kósa: Hibás termék, hibás érvelés

2013.11.24. 07:45 Steve123

A Fidesz túlságosan egyszemélyi párt és a változás növelné a párt választási esélyét. Erre az egyik értelmes jelölt Kósa, de sajnos ő is elkezdte szajkózni a devizahitelezéssel kapcsolatos mondókát. Kósa értelmes, higgadt ember, mégis a következőket állította:

  1. minden második magyar érintett a devizahitelekben
  2. a devizahitel olyan, mint egy zárlatos hajszárító
  3. a devizahitel hibás termék, amit a bíróságnak kellene kimondania

Az első állítás nem igaz, itt egy érdekes írás ezzel kapcsolatban. A második csupán egy (szándékosan) rossza hasonlat. A devizahitel olyan, mint egy sportmotor, aki megveszi, az gyorsulni akar, számára a biztonság másodlagos. Aki devizahitelt vett fel, annak az alacsony kezdő törlesztő volt a fontos, a biztonság csak másodlagos. A harmadik állítás a legérdekesebb, miért is kell a bíróságnak megoldania egy politikai problémát?

Kérdéseim:

  1. Minden devizahitel hibás, vagy csak egyes típusok? (meg kell-e különböztetni a lakás és az autó hiteleket, illetve a befektetés célú hiteleket?)
  2. Ha egy magánembernek devizában van havi bevétele, akkor vehet-e fel devizahitelt? (akkor nincs árfolyamkockázat)
  3. Magyar állampolgár, vagy magyarországi lakos ne vehessen fel devizahitelt?
  4. Egy cég vehessen-e fel devizahitelt? (most vehet fel)
  5. Az állam vehessen-e fel devizahitelt? (A héten adott el dollár alapú államkötvényt, ami pont devizahitel)

A nehéz helyzetbe került embereken igenis segíteni kell, és nem szapulni őket, hogy miért vállaltak kockázatot. A segítség viszont nem mehet egy olyan szint fölé, ami a forint hitelesnél, vagy éppen egy albérletesnél kiveri a biztosítékot. Szerintem megérti a társadalom, hogy a szolidaritást kell előrevenni és egy kicsit az igazságosságot háttérbe szorítani. (Mint amikor az önkormányzatok adósságát átvállalták, de voltak takarékos városok is.) Viszont sok ember elveszti a hidegvérét, ha a tücsök hála helyett (a devizahitelre lehetett volna kötni árfolyam biztosítást), elkezd hőbörögni, hogy neki jár a kártérítés, sőt több jár, mert időben be kellett volna tiltani a hegedülést.

Kósa jó helyettese lenne Orbánnak, ha megértené, hogy néha hivatalos szöveg helyett ismétlése helyett, saját véleményt kell megfogalmaznia. Legyen akár még populistább az irány, a nyeretlen lottószelvény is hibás termék, de inkább a valósághoz közelebb lévő irány lenne szimpatikusabb.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr905653266

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.25. 12:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása