HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Nonprofit energiaszolgáltatás

2014.01.31. 14:34 Steve123

- Anyu! A profit az csúnya szó?
- Igen kisfiam. A multik és a bankok azon keresztül lopnak az egyszerű embertől.

Orbán Viktor meggyőződése szerint az iparban is nonprofit energiaszolgáltatásra van szükség a munkahelyek megőrzése érdekében. Ez többéves munkát igényel, "de mi Magyarországon be fogjuk vezetni (...), és lesznek követőink" - jelentette ki.

 

Hát persze! Meg nonprofit ipar is kel! Hogy olcsóbbak legyenek a termékek! 

A profit nem más, mint a haszon. Ha valaki az autóját, betonkeverőjét, földjét bérbe adja, akkor joggal vár utána bérleti díjat. A cégtulajdonos a tőkéjét adja bérbe, a cég nyereségéből, profitjából joggal részesül. Választások idején viszont kell az ellenség és mivel a külföldi tőkések nem szavaznak, ők ideális jelöltek erre. Azt kell hangoztatni, hogy a multik kiszivattyúzzák innen a pénzt. Minimálbért adnak a melósoknak, amíg ők milliárdokat keresnek. Ez a mondat teljes mértékben igaz, de teljes mértékben elmaszatolja a lényeget.

Milliárdokat keresnek a bankok, multik, de mit jelent ez a befektetett tőkéjükhöz képest? 5%-os profit teljesen normális érték. Ezt persze átlagban kell nézni, vagyis egy évben lehet 7% veszteség vagy 12% profit is. Az emberek munkáját sokszor a lehető legolcsóbban, minimálbéren, veszik meg. Ahogy két azonos TV közül te is az olcsóbbat választod. Persze, ha az egyiknek nagyobb a képernyője, szebbek a színei, akkor az már többe kerül. Pontosan úgy, ahogy a magasabb szintű munka is. Mi lenne, ha az a büdös tőkés nem nálunk fektetné be a pénzét? Kevesebb lenne a munka, szegényebb lenne az ország. A profit, az cél, amiért befektetnek. Csak tündérországban működik, hogy idejönnek a cégek a szép szemünkért, de hasznot, azt nem akarnak kivinni.

Való igaz, hogy az ipari szereplők nem szeretik a versenyt. Ha lehetőségük lenne, akkor nem fejlesztenének semmit, nem ígérnek egymás alá, minden ugyanúgy történne, mint korábban. Ez különösen hangsúlyos lehet az energiapiacon, ahol kevés a szereplő és hatalmas tőke kell a belépéshez. Tényleg az lenne a megoldás, hogy akkor legyen minden állami, nonprofit? Nem inkább a versenyt kéne erősíteni? Emlékszem, amikor a digitv megjelent és felforgatta a teljes piacot. Ha az állam tud egy ilyen hatékony energia céget csinálni, akkor csináljon és hódítsa el az embereket a konkurenciától! Termeljen profitot is nyugodtan, hisz az amúgy is a tulajdonosé, az államé. 

A profit nem szitokszó! Azt jelenti, hogy haszon. Ne szüntessük meg, ne menjünk vissza s szocializmusba!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr615791514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása