HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Az egyéni nyugdíjszámlák mikor készülnek el?

2014.07.20. 10:04 Steve123

A devizahiteles mizéria véletlenül vagy szándékosan teljesen háttérbe szorította az egyéni nyugdíjszámlák kérdését. Pedig a nyugdíj sokkal fontosabb, mindenkit érintő téma. Ismerjük a gondot. Túl kevés gyerek születik, sokan dolgoznak feketén. A devizahiteleket lehet úgy rendezni, hogy minden felelősséget a gonosz bankokra tolnak, de nyugdíjnál ez már nem járható út. Ha a bankok tőkéjére 100% vagyonadót vetnek ki, az még mindig kevés lenne.

Sokan látják, hogy sok jóra nem számíthatnak nyugdíj kapcsán az államtól. Hiába a nyugdíjasoké a legnagyobb szavazó bázis, a semmiből nem lehet osztogatni. Akarhat az állam több hitelt felvenni, senki nem fog adni, növelheti a nyugdíjjárulékot, még több ember megy külföldre dolgozni. Marad a nyugdíj befagyasztása, a korhatár növelése. Emiatt az emberek teljesen nyugodt lelkiismerettel próbálják elcsalni a járulékfizetést. Ha nem sokat látnak vissza belőle, akkor ez érthető.

Ezt felismerve ígérte meg a kormány az egyéni számlákat (meg azért, mert a magánnyugdíj rendszerben ez már működött). Rákerestem, hogy talán történt ez ügyben valami, de a legfrissebb cikk egy éves. Ebben azt ígérik, hogy 2014. június 30-ra már működni fog a rendszer. Ennek se híre, se hamva. Van ugyan a nyugdíj főigazgatóságnak egy linkje (bal oldal: kivonat megtekintése, ügyfélkapu hozzáférés és taj szám kell), de ott csak egy év adatait lehet megtekinteni. Nem lehet azonosítani az egyes tételeket, nincs összesítés az összes év befizetésére, nincs valorizálás (virtuális kamat elszámolása), és a legfontosabb, hogy nem tudni, hogy az eddig befizetéseim mekkora havi nyugdíjra jogosítanak.

Miért nincsenek még egyéni számlák? Mindig azzal szoktak védekezni, hogy túl sok papír alapú adat van, amit sok idő felvinni számítógépre. Valójában ettől még működhetne a rendszer, ki lenne írva, hogy Kovács Istvánnak az 1985-ös adatai még nincsenek fenn. A gond az, hogy a legfontosabb alapelveket sem döntötték el. 

  1. csak munkavállalói járulékot írják jóvá vagy a munkaadóit is?
  2. ha csak a munkáltatóit, akkor ennek mi az oka?
  3. a befizetett összegnek hány százaléka marad a saját számlán, mennyi az amitől le kell mondani a szolidaritás jegyében?
  4. milyen módszerrel valórizálnak (számolnak kamatot)?
  5. az összegyűlt összegből, hogyan számolják a havi nyugdíjat?
  6. mi lesz azokkal, akik nagyon kevés összeget gyűjtenek össze?
  7. ha valaki 55 éves korára már elég összeget gyűjtött össze, akkor nyugdíjba mehet?
  8. mi lesz azokkal a járulékokkal, amiket most nem fizetnek be valamilyen kedvezmény miatt (családi kedvezmény, munkanélkülieket támogató kedvezmény)?
  9. a gyerekvállalást hogyan veszik számításba?

Nagyon fontos, hogy végre tisztázzák ezeket a kérdéseket és bevezessék az egyéni számlákat. Sajnos az emberek nem akarnak foglalkozni ilyen dolgokkal. Így a kormány sem érzi, hogy tennie kéne valamit. Követeljük az egyéni számlákat! Ha a nyugdíjba vonuláskor ki tudják számolni a nyugdíjat, akkor ezt az adatot lehessen bármikor lekérdezni! Legyen a számítás módja teljesen átlátható!

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr986525625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása