HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Mennyit adózunk?

2018.11.13. 09:50 Steve123

Hogy mennyit is adózunk? 15% a szja (személyi jövedelemadó). Ez egyszerű és gyors válasz, de sok mindent elfed. Azt sugallja, hogy az állam csak nagyon keveset vesz el. Sőt már hallottuk az ígéreteket, hogy egyszer egyszámjegyű lesz az szja (9%).

Nézzük meg egy bérkalkulátort! Beírtam 250e ft-os bruttó fizetést. Az adó csak 37.500ft, de az összes elvonás 83.750ft. A munkaerő-piaci járulék 1,5%. Ezt egybe kellene olvasztani az szja-val. Csak az szól ellene, hogy két kisebb tétel barátságosabban néz ki, mint egy nagyobb (persze van, aki tud összeadni). A nyugdíjjárulék elvileg nem adó, hiszen ennek fejében kapjuk majd a nyugdíjat. Az más kérdés, hogy meddig lesz egyáltalán nyugdíj, mikor mondják azt, hogy járna, de nem jut. Az egészségbiztosítási járulék szerintem adó, hiszen a fizetés százalékában határozzák meg. Nincs bajom a szolidaritással, de nevezzük nevén a dolgokat. Az meg egyszerűen nevetséges, hogy még mindig van külön pénzbeli és természetbeli egészségügyi hozzájárulás.

Hivatalosan a munkáltatói járulék a munkáltató adója. Ennek megint csak annyi a logikája, hogy külön-külön a munkáltatói és munkavállalói terhek kevésbé tűnnek nagynak, mint együtt. 250e forint esetén 48.750 forintról beszélünk.

Mi történik a maradék pénzzel? Természetesen elköltjük, és költéskor kifizetjük a 27% áfát vagyis durván 44.900 forintot Természetesen igaz, hogyha nyaralunk, akkor nem a magyar államnak fizetünk áfát, sőt van kedvezményes áfa is és a pénzük egy részét félrerakjuk.

298.750 szuperbruttóból tehát 250e a bruttó, 166e a nettó, amiből 45e az áfába fog menni. Naivság azt mondani, hogy 15% az adó!

Most jutottunk el az igazi problémához. Az állam azt sugallja, hogy ne panaszkodjunk, mert ilyen alacsony adók esetén, a közszolgáltatások mostani szintje nagyon jónak számít. Persze, ha a teljes adóterhelést néznénk, akkor joggal kérdezhetnénk, hogy hova is ment el a pénz? Az állam nem akar ilyen kérdéseket, nem akar átláthatóságot. Nem akarja, hogy Kovács János gyári munkás számára is nyilvánvaló legyen, hogy egy évben, 177 750  *12 = 2.13 millió forintot fizet be az államkasszába. 

Ha Kovács János elhatározza, hogy ő márpedig akkor is kiszámolja, hogy mennyi áfát fizet be egy évbe, akkor minden bevásárláskor áfás számlát kell kérnie, mert a nyugtán nem szerepel az áfa tartalom. Nem kellene feltétlenül minden tételhez kiírni, de legalább a végösszeg mellé rakják ki zárójelbe. (Egy átlagember nem tudja, hogy melyik élelmiszer tartozik a kedvezményes áfa körbe.)  Az áfa tartalmat szemérmesen lefelejtik a nyugtáról, viszont mindegyiken ott díszeleg a felírat, hogy a népegészségügyi termékadót a bolt fizeti ki. Most talán már tudjuk, hogy miért érezzük, hogy az állam ilyen-olyan címszóval, de rengeteg pénzt kihúz a zsebünkből. 

Image result for adó halál

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr1014369509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hbo 2018.11.13. 18:02:30

na akkor hasonlitsd ossze mondjuk 2008 -al (10 evvel ezelottivel)

szinten 250e ft nal a szuperbrutto 335e volt, es a nettod belole 143e ft.

www.nettober.com/index.php?p=berkalk20080101

kritizator 2018.11.13. 18:17:10

@hbo: az a Soros miatt volt olyan magas

nemecsekerno_007 2018.11.13. 18:33:36

Átcsoportosítások történtek meg kicsit csökkent. Már ha az adókról beszélünk. Az adóék a csökkenés után kb. 47% (szlovák 41, lengyel 37) nyílván az átcsoportosítás sokaknál emelkedést jelent. További csökkentéshez már hozzá kell nyúlni a nyugdíjhoz és az eü rendszerhez és/vagy szankcionálni kell azt aki nem fizet itthon járulékot. Egyébként jó az irány és ha megint győz a Fidesz akkor meg is tudják ezt csinálni azt amire Gyurcsányéknak nem volt felhatalmazása...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.13. 18:52:39

Nem kell a szöveg! jelenleg a GDP arányos adó 39,4 százalék. Sosem volt ilyen magas előtte.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.13. 19:01:28

2010-ben 37,5 százalék volt. De a sok hülye csak higgye el h kevesebbet adózik!

morph on deer 2018.11.13. 19:32:03

@nemecsekerno_007:
“szankcionálni kell azt aki nem fizet itthon járulékot”

Milyen járulékra gondolsz, és miért?
Mert ugye aki kint dolgozik, az ott fizet járulékot is, és ott is veszi igénybe az érte járó szolgáltatásokat. Ennél rosszabb hírem is van: onnan kapnak nyugdíjat is, az ott ledolgozott idő arányában.

Magyarul: amíg valaki máshol él és máshol dolgozik, akkor igénybe sem veszi a hazai szolgáltatásokat, - legalább is, ha van csepp esze, - szóval nem világos, hogy miért kellene olyasmiért fizetni, amit nem is használ valaki, és/vagy mire fel fizessen valaki két helyre?

freemanowe 2018.11.13. 19:37:38

sok tétel kimaradt a számításból: pl.
- ha bankolsz, akkor fizetsz tranzakciós adókat is (kamatadókat nem számoljuk, mert az végülis nem a bérből jön le)
- ha van kocsid, akkor ott a súlyadó, a baleseti adó, az üzemanyagban a jövedéki adó (ÁFÁ-n kívül), azt ugye valamikor át is kellett iratni: regisztrációs adó/vagyonszerzési illeték
- ha van telefonod, akkor ott a távközlési adó
- ha van ingatlanod, akkor ott is vagyonszerzési illeték, de valahol ingatlanadó is

és ezek csak így sorban ugrottak be gugli nélkül....biztos találnék még párat.
Ok...pl. távközlési adóra azt mondják, hogy azt a cégtől szedik be, de ne legyünk annyira naivak, hogy azt higyjük a végén nem mi fizetjük meg azt is.
Az egyszeri díjakat persze csökkennek annak függvényében, mennyi ideig használjuk az adott kocsit/ingatlant, az éves díjakat is le kell osztani 12-vel....de azok is adók és benne vannak az átlag fogyasztói kosárban - tessék számolni velük. (Hasraütés szerűen a szuperbrutó 294ezerből kb. nettó 80-85 amit reálisan áruért/szolgáltatásért fizetsz...többi az államé.)

freemanowe 2018.11.13. 20:46:13

@Szél Bernadett börtönben van már?: nincs itt semmi hazugság - a blogger egyedülálló, ezért a bérét mindenféle kedvezmények, eltartott gyerekek nélkül kalkulálta, az pedig annyi amennyit ő írt
Te pedig nemzethy mintacsaládban élsz, papa-mama-gyerekek (számszerint 3) ezért a rájuk járó családi adókedvezménnyel annyi, amennyit te írsz.
Mindkettőtöknek igaza van tehát - csakhogy ne legyenek megvezetve azok sem, akik ezt a kalkulációt nem csinálják meg maguk.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.13. 21:01:59

@freemanowe: Felhívnám a figyelmed a poszt címére:

"Mennyit adózunk?"
nem pedig
Mennyit adózok én?

Ha ez utóbbi lenne a címe, akkor helytálló lenne az érvelésed. Így egyáltalán nem az.

freemanowe 2018.11.13. 21:36:28

@Szél Bernadett börtönben van már?: ez esetben a cím hibás, nem pedig a számok. Az eredeti címre pedig valószínűleg a nav sem tudna válaszolni, így kár is tovább feszegetni.

nemecsekerno_007 2018.11.14. 10:22:42

@morph on deer: Pl. nyugdíjjárulékra.

Mert a rendszer úgy működik, hogy a mostani járulékból fizetjük a mostani nyugdíjakat...
Hát onnan fog nyugdíjat kapni, de addig is fizetni kell a mostani magyar nyugdíjakat.... Ezen persze lazán átsiklanak sokan... Az megint más kérdés, hogy onnan mennyit fognak kapni, ugyanis ott is mostani nyugdíjakat fizetik belőle...

Magyarul: amíg valaki máshol él és máshol dolgozik...

- de családtagja kaphat nyugdíjat, azt fizessék az itthon dolgozók?
- értem én, hogy ezzel próbálod magyarázni, de nálunk minden rendszer előfinanszírozott
- csak vannak akik ebből kilépnek és utána ilyen kifogásokat keresnek. meg ugye Orbán g@ci...
- meg ugye "adjanak normális fizetést" :))) Jaja, ez kéne, de ehhez azt kéne, hogy lejjebb tudjuk vinni az adóéket. és itt jönnek be a kiadások...

szóval csak ennyi....

freemanowe 2018.11.14. 20:23:18

@nemecsekerno_007: LoL...de ha jobban bele gondolunk, azt már ki tudták jelenteni, hogy csak az a magyar, akinek az unokája is magyar - innen már szinte csak egy kis lépés, hogy a jövőben csak az kap majd nyugdíjat akinek a gyereke is itt fizet járulékot, a következő lépés meg ugye az, aminek már megágyaztak: a szülőtartás (akinek meg nincs gyereke az így járt?!).
Szerencsére viszont a nyugdíjat még mindig az alapján állapítják meg, ki mennyit rakott a rendszerbe (múlt időben! már belerakta - ezért jár valami, nem pedig azért amit majd a gyereke belead). Az hogy a rendszer így alakult ki, az szerencsétlen dolog és már rég el kellett volna kezdeni a fokozatos átvezetés a magánszámlák fele (nem 8%-kal, hanem 0,5-1-1,5-2% fokozatosan növelve, amit most önkéntes pénztárakra adnak adókedvezményt simán fedezne egy kötelező magán számlát mindenkinél). Úgy 50 év alatt lehetne átvezetni a nyugdíjat teljesen magánszámláról finanszírozottá a legkisebb fájdalommal, de azt már vagy 20 éve el kellett volna kezdeni, de ennyire egyik politikus se előrelátó - csak addig lát mind, mire tegye rá legközelebb a mocskos mancsát és azt majd hogy tussolja el...
süti beállítások módosítása