HTML

Kérdezzünk bátran! A nem tudással nincs gond, ha merünk tenni ellene.

Ugye emberségesen dobjuk ki a migránsokat az EU-ból?

2018.06.29. 09:23 Steve123

Mindenki ismeri a Fából vaskarika kifejezést? Azt jelenti, hogy olyat akarunk megvalósítani, ami eleve lehetetlen. Persze az ember nem fél a lehetetlen kihívásoktól, sőt legtöbbször hiszi, hogy egy másik közmondással éljek, A kecske is jól lakhat és a káposzta is megmaradhat. Nehéz látni, hogy egy probléma az első vagy a második kategóriába tartozik-e.

A migráns kérdésnél a legfontosabb paraméter, hogy hányan akarnak Európába jönni. Ha százan, ezren, tízezren, akkor semmi gond, ha tízmillióan, akkor az eddigi megoldások nem működnek. A tegnapi EU csúcson ismét a régi megoldások kerültek elő. Önkéntes alapon EU-n belüli befogadó központokat hoznak létre, ahonnan önkéntes alapon vállalnak át országok menekülteket. A hasonló tervek már tízszer is megbuktak, akkor miért megint ezzel álltak elő? Mert az alternatíva rémisztő. Könnyű mondani, hogy le kell zárni az unió külső határait, de ez nagyon drága lenne, mind pénzügyi, mind politikai értelemben. Kerítést kell felhúzni több ezer kilométeren és hajókkal kell védeni sok ezer kilométer tengerpartot. Meg lehet csinálni, de rengetegbe kerülne. Képzeljük el, hogy megjelenik a költségvetésben egy akkora új tétel, ami miatt jövedelemadót x%-al meg kell emelni. Vagy képzeljük el, hogy jönnek a migránsok semmilyen felszólítás nem érdekli őket, neki állának lebontani a kerítést, a rendőrök odacsapnak gumibottal, vízágyúval, az egyik oldal lövöldözni kezd, erre a másik is. Még aznap vérző fejű emberek, hallott nők, gyerekek sírásától hangosak a médiumok. Szinte lehetetlen emberségesen erőszakot alkalmazni.

A fából vaskarika sokszor megjelenik. Emlékezzünk csak a Görög válságra, amikor a csőd és az adósságelengedés között kellett dönteni. A csőd rossz az uniónak, de az sem járja, hogy egy tag egymás után kapja a könnyítéseket, hiszen akkor mások is ezt fogják kérni.

Vagy itt van a Brexit. Legyen-e vámhatár Írország és Észak-Írország között. Eddig nem volt és ezt nagyon nem akarják megváltoztatni, viszont a Brexit is érvényben van, amely hatására bizony lesz ott határ.

Jó lenne, ha mindig lenne egy könnyű megoldás, de ez nem így van. Sokszor a kisebb rosszat kell választani!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezzbatran.blog.hu/api/trackback/id/tr3114081129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása